Boerin Spanje

Afzien

KoudHet klinkt te mooi om waar te zijn, in Spanje gaan wonen op je eigen finca en leven van de zon. Er zijn heel wat mensen die het ook zouden willen, de drukte, de file, de sleur achter je laten en gaan. Sinds februari 2016 ben ik hier nu. Niet de beste tijd om in Spanje te arriveren want de dag na aankomst was er sneeuw. Maar al gauw kwam de lente en kon het genieten beginnen. Zon, veel zon en heel veel warmte. Te veel om heel eerlijk te zijn. 5 maanden is het rond de 40 graden geweest zonder een druppel nattigheid uit de hemel. Ik verlangde naar regen, verkoeling. En wees erg voorzichtig met wat je wenst, want ik kreeg het sinds oktober. Mist.

MistHeel erg veel mist, iedere dag, dagen lang. Geen sterren in de avond, geen zon overdag. En koud! ’s nachts rond het vriespunt en overdag kwam de thermometer niet verder dan een graad of 8. In november was er af en toe een beetje zon, maar niet genoeg om mijn was te kunnen drogen met een vochtigheid van 98%. En ook december was mistig. Wekenlang de koude, natte druppeltjes voelen als je buiten bent, koude nachten in de camper.

Onder mijn matras een deken neergelegd en op het matras een dubbel dekbed waar ik op slaap onder een superdik dekbed, want de kou komt van onderen en ik kon gewoon geen nacht doorslapen omdat de kou me wekte. Nu nog steeds draag ik in bed een dikke pyjama, hele dikke sokken, een muts en een sjaal. Kou is armoede, dat heb ik wel gemerkt. De kachel in mijn oude campertje draait overuren en ik heb al drie keer een hartverzakking gekregen omdat hij het niet meer deed. Tot nu toe kon ik hem nog repareren, maar de kachel is net als de camper een kwart eeuw oud. En ’s nachts durf ik hem niet aan te laten in verband met mijn angst voor koolmonoxide vergiftiging.

HondenInmiddels zijn er meer problemen met de camper want de kraan lekt, er zit een scheur in de afvoer onder de camper, waar ik niet bij kan, en de huishoudaccu is rot. Dit alles betekent geen drama, alleen nog meer aanpassen en nogĀ  veel meer kamperen. Kreperen dus. Maar het nieuwe jaar is begonnen, we gaan richting de lente. En met een beetje mazzel heb ik over een paar maanden een huisje in plaats van de camper. Muren van 50 cm dik in plaats van het bordkarton van de camper. Vanmorgen was het 5 graden IN de camper, zelfs de honden waren wakker, onrustig en koud om 4 uur in de ochtend. Dus opstaan en de kachel aan, kijken hoe de mist verschijnt in plaats van de zon… Maar gelukkig regent het niet!

Ik wens iedereen een fantastisch Nieuwjaar en hoop dat jullie dromen uit zullen komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *