Boerin Spanje

Corona code oranje

Zes provincies in Spanje zijn sinds vandaag weer aangegeven als code oranje. Waaronder ook Zaragoza, waar ik woon. Niet naar toe gaan voor een vakantie. Levensgevaarlijk, volgens diverse landen. Dat gevaar is echter wel betrekkelijk en afhankelijk van waar je woont. Ik woon bij een dorp waar nog net geen 2000 mensen wonen op een oppervlakte van 175 km2. Ter vergelijking, Arnhem en Nijmegen samen hebben een oppervlakte van 160 km2 en in die steden wonen in totaal 337.000 mensen. Je hebt geen rekenmachine nodig om in te zien dat het hier dus allemaal wel meevalt. Op het platteland tenminste. In de stad Zaragoza is het natuurlijk een heel ander verhaal. Of in Barcelona en andere grote steden.

Van de week ben ik een dagje naar de kust geweest. Gewoon om te zien hoe het daar is met de drukte en de toeristen. Het viel me op dat tijdens de lunchpauze, dat is in Spanje de hoofdmaaltijd, alle terrassen vol zitten. Met allemaal mensen die geen mondkapjes dragen en veel te dicht op elkaar zitten. In Spanje geldt een mondkapjes plicht, altijd en overal. Maar niet op het terras omdat het mondkapje een belemmering is bij het eten en drinken. Maar verstandig is dat natuurlijk niet. Ik heb een terras uitgekozen, bij een leeg stuk strand en met maar twee andere tafels die bezet waren. De obers droegen mondkapjes maar de gasten dus niet. Ik heb me niet onveilig gevoeld, maar dat wil niet zeggen dat het nou zo veilig was, ondanks alle flessen om je handen mee te desinfecteren. Er waren nauwelijks toeristen, de winkels leeg, de boulevard uitgestorven. En het was een grote stad waar het hoogzomer normaal gesproken erg druk en gezellig is.

Wat ik me realiseer is dat ik hier op het platteland veilig ben. Hier houdt iedereen zich aan alle regels die dagelijks kunnen veranderen. Als je hier al iemand tegenkomt, die geen boer is en aan het werk op het land, dragen ze ondanks de verzengende hitte een mondkapje, net als ik. 

Ik wens jullie nog wat meer geduld met alles, houd afstand en blijf gezond. 

3 gedachtes aan “Corona code oranje

 1. Kees van Achterberg

  Beste boerinspanje,
  Sinds kort volg ik je blog. En lees ik dat je veel moeite hebt om de grond zo te krijgen dat je je eigen groente kunt verbouwen. Ben je bekend met permacultuur? Ik ben in contact gekomen met Carlo Steensma hij heeft in Spanje 15 hectare grond gekocht en wil een voedselbos aanleggen heel interessant om hem te volgen. Finca feliz is in Tivissa daar passen ze ook permacultuur toe. Misschien heb je er wat aan om toe te passen . Wij hebben zelf een vakantiehuis in de buurt van falset ongeveer 200 km ten oosten van Zaragoza. Saludos Kees

  1. Elysee Bericht auteur

   Beste Kees,
   Dank voor je bericht. Echter heb ik geen probleem met de grond, die is vruchtbaar genoeg. Feit is dat ik geen water heb op mijn finca, en zonder water is een moestuin niet mogelijk.
   Maar ik ga me zeker inlezen in de permaculture.

   Hartelijke groet, Elysee.

 2. Petra

  Het punt met die mondkapjes is dat er geen goede voorlichting gegeven wordt.

  In de natuur hoef je geen mondkap op meende ik gelezen te hebben.
  Verder zitten de Spanjaarden er veel te veel aan te pulken en worden ze te lang gedragen. Dan heeft het ook geen zin.

  Code rood is omdat ze zoveel mogelijk beweging willen beperken.

  Terrasjes vind ik zelf ook eng en vermijden die grotendeels. Ja het leven is op dit moment even beperkt, het is niet anders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *