Boerin Spanje

De winter voorbij

Dat is toch een hoopvol begin van het nieuwe jaar? De zon schijnt al weken volop, het regent nauwelijks en hoewel het in de nachten zelfs een paar keer minus 6 graden is geweest, is het overdag heerlijk voorjaarsweer, zelfs zonder wind. Rond de kerst buiten lunchen, dat is me in Spanje nog niet eerder overkomen. Maar nu dus wel. Om 4 uur in de middag is het genieten afgelopen, dan wordt het fris en vochtig en als ik het huis in ga is het er koud, rond de 15 graden.

Dus de kachel aan en flink stoken tot boven de 20 graden. Duurt wel een tijdje voor het zover is, en met een houtkachel is het ook wat lastig te reguleren. Een keer was het zo heet binnen dat ik het raam open heb gezet voor een beetje frisse lucht. Ik ben dolblij met mijn kachel, maar hij vreet hout. Heel veel hout. En dat is wel een dingetje. Moest ik eerst alleen op pad voor water, nu dus ook voor hout.

Klein detail is dat ik al sinds vrijwel mijn aankomst in Spanje een kettingzaag heb, maar die doet het meestal niet. Dus hak ik met de bijl, maar die is nu zo bot, dat er niet meer mee te werken is. Fijn hoor, gereedschap. Dus ga ik op zoek naar hout. Verlaten Finca’s in de omgeving waar soms een restant oud hout ligt. Vaak zo oud dat het nauwelijks meer gewicht heeft. Dat brandt niet echt lang, maar het brandt. Ook ga ik regelmatig naar de vuilstort waar ik pallets of bouwhout vandaan haal. Hopelijk komt het voorjaar echt en warmt het binnen snel op zodat de kachel alleen nog maar aan hoeft voor de gezelligheid van de vlammen. En voor de volgende winter moet ik de komende maanden heel erg veel hout kappen, ter voorbereiding.

Eerst de motorzaag maar aan de praat zien te krijgen, dat maakt het leven een stuk gemakkelijker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *