Boerin Spanje

Hondjes

Grafsteen voor Clooney

Vandaag is het alweer drie maanden geleden dat we Clooney zo plotseling moesten missen. En nog iedere dag is het gemis voelbaar. Ik heb voor hem wel een graf gemaakt naast Swiffer, maar hij had nog geen steen. Door de corona restricties hier in spanje was het heel lang niet mogelijk om naar een winkel te gaan, anders dan een supermarkt. Dus onmogelijk om knutselmateriaal te halen voor de grafsteen. 

Inmiddels is zijn grafje voltooid. Geen gedichtje op de steen zoals bij Swiffer, maar juist een speelse steen voor de levendige en drukke Clooney. Hij was tenslotte pas twee jaar, zo vrij als een vogel en super lief en trouw. Wat voor woorden kun je gebruiken om zijn onnatuurlijke dood te herdenken. Na drie maanden heb ik er nog steeds geen woorden voor gevonden.  

Clooney is vermoord

Mijn lieve, kleine, net twee jaar oude Clooney komt nooit meer thuis. Hij was verliefd, tot over zijn prachtige oren. Hij woonde vrijwel samen met zijn meisje, een Deense Dog die drie keer groter is dan hij en waakt over een naburige Finca. Omdat Clooney altijd los liep was hij vrij om naar haar toe te gaan. Hij kwam altijd weer thuis als hij honger had, of moe was. Meestal binnen de 12 uur. Dan kon hij urenlang slapen in foetus-houding, lekker op de bank bij de kachel. Niets stoorde hem in zijn dromen. Soms bleef hij zelfs ’s nachts bij haar slapen. Ware liefde, die twee. Tot hij gisterochtend niet kwam eten.

Eergisteren na het ontbijt was hij vertrokken, dus hij had zijn diner ook al overgeslagen. Ik ga altijd even bij hem kijken, twee bergen verder. Niet om hem op te halen, maar gewoon om even te checken. Nu was hij voor het eerst niet bij zijn vriendin Nikita. Ik heb overal gezocht op de enorme Finca, maar ben uiteindelijk weer naar huis gegaan in de hoop dat hij op me zat te wachten. Niet dus. Begin van de middag ben ik weer gaan kijken, nu met Robbie en die vond een plas bloed. Vers bloed. En niet veel verder lag heel erg vers vlees, met gif erop. Zo vers dat er nog niet eens vliegen op zaten. En vliegen zijn hier genoeg. 

Vanmorgen met de eigenaar gesproken, maar die weet van niets. Natuurlijk kent hij Clooney, dat was het enige wat hij heeft bevestigd. Maar ik weet wel beter. Het is te toevallig dat mijn hond vermist is en dat er vlakbij Nikita een grote plas bloed ligt. En die man was erg zenuwachtig en schreeuwerig. Een bullebak. En om het helemaal luguber te maken, het vlees wat er lag, dat zal van Clooney zijn geweest. Voor de ratten, vertelde de eigenaar. Magere ribjes met weinig vlees eraan. Dat het geen varkensvlees of rundvlees was, dat was duidelijk. Ik herkende het niet. Hondenvlees heb ik nog nooit gezien. Had ik het nog steeds maar nooit gezien. 

Ik heb het vlees in een vuilniszak meegenomen en een graf voor Clooney gemaakt, naast Swiffer. Afgelopen zaterdag was Clooney jarig, nu is hij er niet meer. Ik weet dat het niet veel betekent, een dode hond in tijden van Corona, maar voor mij is de wereld een beetje zwarter geworden. 

Drie dagen met Foster

Opeens was hij er. Een klein hondje met de kleuren van een vos. Robbie vond hem in orde, Clooney totaal niet. En omdat Robbie de baas is, en Clooney een geluid van onvrede maakte bij de kennismaking, doken mijn twee honden achter het mini hondje aan door de omgeving. Waarschijnlijk met de bedoeling om hem te vernietigen. 

Niet veel later vond ik het hondje boven op een berg in de buurt. Hij reageerde op mijn zacht roepende stem en ik zag zijn koppie vol interesse naar me kijken. Hij kwam naar me toe en ik zag dat zijn hals en nek bloederig en dik waren. Het hondje liet zich door me optillen en ik nam hem mee naar huis. Ik waste hem en zag dat zijn hals prima in orde was, alleen dik van speeksel omdat Robbie hem waarschijnlijk tot inzicht had willen brengen. Het hondje was lief, vol vertrouwen en aanhankelijk. Een schatje dus, waar ik direct gevoelens voor had.

Aangezien hij gecastreerd was vermoedde ik een eigenaar die hem waarschijnlijk vreselijk zou missen en naar hem op zoek was. Dus ben ik met het hondje naar de stad gereden en vroeg de dierenarts of de vondeling een chip had, zodat ik de eigenaar kon informeren. Geen chip. Er zat niets anders op dan hem weer mee naar huis te nemen. Robbie was schattig tegen hem, maar Clooney was gefixeerd op de indringer. Omdat Clooney na maar 4 weken bij zijn mama is weggehaald, is hij anders dan andere honden. Psychisch niet helemaal oké denk ik, maar toch mijn lieve kanjertje. Er zat niets anders op dan Clooney en de vondeling gescheiden te houden. Ik had nog een oude bench staan waar al drie jaar de lege watertankjes in worden opgeslagen. Ik heb de bench schoongemaakt en in mijn huisje gezet. Grote bench in een klein huisje. De vondeling wilde er graag in, lekker veilig met doeken eroverheen en zijn eigen bakjes met water en voer. Clooney vond het echter allemaal niet zo leuk en had een hoop stress in zijn lijf als de vondeling alleen maar bewoog. Met de wandelingen ging het echter prima. Rob en Clooney aan de lijn, de kleine vondeling los lopend om ons heen. Vondeling is geen naam, dus noemde ik hem Foster, omdat hij zo erg op een vos leek en omdat hij een pleeghond is.

Hem houden was direct al geen optie. Niet alleen door het gedrag van Clooney, maar ook omdat het hondje gecastreerd is. Dus een baas zal hebben die hem mist. Ik moet er niet aan denken dat iemand Clooney vindt, die ook altijd los loopt, en ik hem niet terug krijg. 
Vanmorgen ben ik met de honden gaan wandelen, zoals iedere zondagochtend. Ging allemaal perfect, tot Foster een ander pad koos en niet terug kwam. Best gek omdat hij de afgelopen drie dagen een soort Swiffertje was, geen seconde uit mij buurt. Maar hij kwam echt niet terug, dus ben ik uiteindelijk weggereden in de veronderstelling dat hij iets bekends zag of heeft geroken en naar zijn huis en baas is gegaan. 

Het waren maar drie dagen met Foster, toch zat hij al vanaf de eerste seconde in mijn hart. Het kleine ventje, mix van Jack Russell en Duitse herder (denk ik) , niet groter dan 35 cm en zo vreselijk aanhankelijk en trots. Lieve, kleine Fos. Ik hoop dat je gelukkig bent en blijft. En als je het niet naar je zin hebt, weet dan dat je welkom bent. Ik houd Clooney wel bij je weg. 

Boer in pauzestand

Het overlijden van Swiffer is inmiddels vijf weken geleden en nog iedere dag is het een gemis. Er komt niet veel uit mijn handen. Het onkruid groeit weelderig en ik heb geen zin om het te verwijderen. De olijfbomen zijn vol mini olijfjes, een oogst groter dan ooit wordt het, maar aan het onderhoud doe ik niets meer. Van de 118 bomen denk ik dat ruim 100 bomen olijven zullen hebben dankzij de vele regenbuien afgelopen winter. Zij hebben er wel zin in. Ik mis de kracht om er echt van te genieten.

Natuurlijk zorg ik voor het huis, mezelf en mijn twee kanjers Robbie en Clooney. We wandelen, we knuffelen, we trainen. Maar bij alles mis ik mijn kleine schaduw, Swiffertje. We moeten verder, de wereld gaat gewoon verder, maar ik heb de tijd genomen om verdriet te hebben. Misschien overdreven in de ogen van een ander, maar Swiffer en ik zijn vijf jaar lang dag in dag uit samen geweest. Waar ik ging, ging hij ook. Als het pad moeilijk begaanbaar was, keek hij me aan en tilde ik hem op om hem verder te helpen. Als ik op de Finca aan het werk was, lag hij in de schaduw van de kruiwagen, nooit meer dan een paar meter bij mij vandaan. Hij was ongelukkig als ik er even niet was, ik mis hem ontzettend nu hij er niet meer is.

Natuurlijk ben ik blij dat hij niet geleden heeft, niet ziek was en rustig is ingeslapen, maar dat maakt het ook zo plotseling. Geen tijd voor afscheid, gewoon dood.

De natuur gaat echter door. Ik heb al kersen geoogst en gegeten, super vers en heerlijk. De nectarines bij de buren groeien snel en over twee maanden heb ik weer een overvloed aan vitaminen daarvan. De vijgen, de moestuin, de amandelen… Alles groeit en rijpt. En ik moet mezelf een schop onder mijn achterste geven. Mijn grond heeft aandacht nodig, Robbie en Clooney ook. Maar Swiffertje zal er bij alles bij zijn, in ons hart ♥.

Groot verdriet

Goede vrijdag, maar niet voor ons. Want die ochtend is Swiffer niet wakker geworden. Geen enthousiast manneke wanneer ik opsta en naar beneden ga. Hij ligt op zijn kleedje, roerloos. Vroeg in de nacht moet hij gestorven zijn, want zijn lichaampje is al koud als ik hem vasthoud. Ik kan het niet bevatten, zo plotseling. Hij was niet ziek, niet eens echt oud met zijn 8 jaar. Ik troost me met de gedachte dat hij niet geleden heeft en rustig is ingeslapen.

Het gemis is enorm, de stilte zonder hem allesoverheersend. Samen hebben we 5 hele mooie, onafscheidelijke jaren genoten. Rust in vrede, mijn lieve, kleine knuffel.

Clooney is 1 jaar

De afgelopen 11 maanden met het manneke waren best interessant. Ik heb nooit eerder een pup gehad en samen moesten we veel dingen leren. Plezier maken, streng zijn, sociaal worden en omgaan met zijn broers. Niet alles is even goed gelukt. Clooney is een bang ventje. Maar ook super trouw. Hij hoeft tijdens wandelingen of thuis nooit aan de lijn. Hij gaat zijn gang, maar komt iedere paar minuten checken of de rest van de roedel er nog wel is. Hij wil Swiffer graag de baas zijn, maar die bijt wel van zich af. En Robbie accepteert ongeveer alles, behalve als Clooney echt super vervelend is. Dan hoor ik wat gegrom (Robbie) en gegil (Clooney), maar dan is het ook klaar.

Als er mensen komen is Clooney heel waaks, en staat te trillen op zijn benen van de spanning. Tot hij echt contact heeft gemaakt, dan volgt hij de gast overal waar die gaat en wil niet dat ze vertrekken. Een hond met een gebruiksaanwijzing, maar hebben we die niet allemaal? Het is een lieverd, hij past bij mij en bij zijn broers.

Ondanks zijn verjaardag moet er wel gewerkt worden. Er is weinig wind vandaag, dus tijd om het onkruid van de afgelopen dagen te verbranden. Opgeruimd staat netjes, maar is ook heel erg veel werk. Toch geef ik niet op. Terwijl de 3 honden lekker in de zon liggen, probeer ik ervoor te zorgen dat de brandstapel niet te hoog wordt en tegelijkertijd mijn tuintje van 1,6 hectare bestaat uit verzorgde olijfbomen en gemaaid groen. Het valt allemaal niet mee, zo geweldig is het om te doen :-))

Agility trainingsbaan

Hij is eindelijk af. Vorig jaar was ik al begonnen met het maken van een agility parcours. Reden daarvoor was dat Clooney een zeer actieve hond is. Het liefst loopt hij de hele dag te rennen en te springen en dat is voor zowel Robbie en Swiffer alsook voor mij behoorlijk druk. Vrijwel elke dag maken we een lange wandeling van ruim een uur, maar dat is voor Clooney nauwelijks genoeg. En als een hond teveel energie heeft, wordt hij vervelend. Af en toe een bal gooien is niet voldoende, de kleine man wil activiteiten.

Ik kom regelmatig op de vuilstort in naburige dorpen. Niet om te dumpen, maar om te zoeken naar bruikbaar materiaal wat ik kan hergebruiken. Logisch dat de aanleg van de trainingsbaan dan dus lang duurt. Maar nu heb ik het voor elkaar. Een slalom, een wip, een band op hoogte, tweemaal een dubbele horde en het lastigste was een tunnel. Ik had er al eerder een gemaakt, maar die bleek niet ruim genoeg te zijn. En een lap stof die stevig is en ook nog groot genoeg, ligt niet voor het oprapen. Nou ja, vandaag dus wel.

Ik ben trots op mijn bouwwerken. Voor Clooney mag het allemaal wel wat hoger, die springt met gemak over anderhalve meter heen. En hij geniet ervan. Robbie doet het parcours alleen maar omdat ik het hem opdraag (en voor de beloningen), echt plezier lijkt hij er (nog) niet aan te beleven. En Swiffer? Die kijkt geduldig glimlachend toe.

Een huishouden vol mannen

Een huishouden vol mannen. En dat is wel een beetje gek. Als vrouw alleen, bedoel ik. Maar het gaat natuurlijk over de honden. Robbie die geen echte man meer is omdat hij is geholpen, Swiffertje die alles nog wel heeft maar er nooit iets mee doet, en Clooney van een half jaar. En oh, oh, oh, die Clooney kan er wat van. Hij wil de hele dag wel op Robbie hangen, aan de achterzijde dus. Robbie vindt het een tijdje prima, maar dan wil hij ook even op Clooney. Rob is tenslotte de roedelleider.

Als baas moet je af en toe op je strepen staan. Vooral na het eten is het een feest om elkaar te berijden. Alsof ik hier een manege heb. Nieuwe energie blijkbaar. En hoewel Clooney nog steeds zijn poot niet optilt als hij plast, is er sinds vandaag een verandering. Robbie plast als eerste, dan gaat Clooney eroverheen en dan laat Swiffertje zich niet onbetuigd en is de laatste van ’t stel. Het heeft hier allemaal totaal geen zin omdat de teefjes een eind weg zijn, maar het is de natuur blijkbaar.

Aan de andere kant maak ik me er wel een beetje bezorgd over. Clooney van 6 maanden wil misschien de leiding overnemen en ik weet zeker dat Robbie dan heel ongelukkig zal zijn. Aan mij de taak dus om Rob meer zelfvertrouwen te geven en Clooney af te remmen. Makkelijk gezegd, moeilijk gedaan. Feit is dat Clooney bij iedere wandeling Robbie blindelings volgt. Als ze me te lang niet hebben gezien, komt Clooney als eerste teruggerend. Swiffer volgt sowieso altijd mijn voeten, dus daar heb ik geen kind aan.

Behalve als we gaan slapen. Sinds ik naar boven klim naar mijn slaapkamer, is Swiffer een drama. Hij kon al nooit alleen zijn, maar nu lijkt het erger te worden. Hij kan uren blaffen en ik kan er niets tegen doen zonder naar beneden te gaan. Maar in mijn ogen is dat (in zijn ogen) dan weer een succes voor zijn geblaf. Help!! Nachten van 4 uur zijn echt te kort, voor mij maar ook voor de 3 honden. Mannen…

Vergiftiging

Tijdens het wandelen met de honden zag ik bij Robbie opeens roze tandvlees en tanden. Vreemd. Heel vreemd. Robbie is een onderzoeker en doet alles voor eten en ik kwam erachter dat hij de geur in zijn neus is gevolgd en uitkwam bij op de grond liggende dakpannen. Na het optillen van een dakpan zag ik een klein plastic zakje liggen met roze korrels. En een Spaanse tekst. Het woordenboek bood uitkomst en het bleek rattengif te zijn. Oeps. Dat leek me niet gezond voor een hond.

Via het Internet bleek dat rattengif zorgt voor de afbraak van vitamine K. En die vitamine zorgt voor de bloedstolling. Ook werd duidelijk dat symptomen niet direct zichtbaar zijn maar dat een bezoek aan de dierenarts van groot belang is. Wow. Wij dus naar een stad waar bleek dat de dierenarts met vakantie was. Gelukkig was er een vervanger vermeld op het papier op het raam bij de praktijk. Meteen doorgereden naar de grotere stad en met de drie honden naar binnen bij de onbekende dierenarts. Van Robbie wist ik zeker dat hij van het gif gegeten had, maar van Clooney en Swiffer niet. Swiffer is meestal niet zo hebberig en blijft bij mij in de buurt, maar Clooney volgt Robbie overal, dus zou het me niets verbazen als hij ook van het gif gegeten heeft.

Robbie en Clooney dus beiden laten inspuiten met vitamine K en met een middel dat de maag beschermt. Ik kreeg spuiten en medicijnen mee die ik om 6 uur de volgende ochtend (12 uur na de eerste injectie) zelf moest toedienen. Dat was nog wel even een dingetje. Een pup van 5 maanden staat geen moment stil en ik heb nog nooit een injectie toegediend. Maar het lukte. En ook Robbie liet de injecties toe, hij moest er 3 hebben, slik. En om half 11 weer terug naar de dierenarts voor controle en heel veel pillen vol vitamine K.

Tot nu toe gaat het allemaal goed, zijn de honden zichzelf en lijken prima in orde. Na 10 dagen weer voor controle naar de dierenarts. Het is spannend, want het internet heeft me duidelijk gemaakt dat rattengif voor honden ook dodelijk is wanneer ze de vitamine K niet krijgen. Ik ga ervan uit dat ik snel genoeg heb gehandeld; binnen 2 uur na inname bij de dierenarts. Maar de onzekerheid knaagt.

Heter, heetst…

Ik houd het nieuws uit Nederland dagelijks in de gaten via de krantenkoppen. Echt verhalen lezen is er niet bij vanwege het matige internet in het binnenland waar ik me bevind. En het is warm bij jullie. Ik kan je vertellen dat het bloedheet bij mij is. Gemiddeld 36 graden, in de schaduw, maar vaak tegen de 40. Water is verkoeling, dus ik ga regelmatig met de honden zwemmen in het meer, hoewel dat niet erg in de buurt is en de autorit erheen ondanks de airco niet echt een prettige reis is. Maar als we bij het water zijn en we kunnen zwemmen, is het verkoeling. Zou je denken.

Echter is het water zo erg opgewarmd dat het warmer is dan een heerlijke, ontspannen douche. Robbie duikt er sowieso altijd in en geniet ervan, maar zelfs de nooit zwemmende Swiffer is niet meer uit het water te krijgen! Clooney vindt het allemaal nogal spannend, hij zwemt nog niet vrijwillig maar volgt Robbie wel het water in, waar hij dan weer schrikt van zijn durf en de handdoek opzoekt om zo snel mogelijk droog te zijn, waarna hij weer het water in gaat, want lekker is het natuurlijk wel. Maar eenmaal alle vier uit het water moeten we terug naar de auto en loopt het zweet alweer van ons af, is de verkoeling weer verleden tijd. In de auto is het inmiddels 55 plus graden, en niet prettig totdat de loeiende airco zorgt voor minder hijgende honden en een koude ik. Want de ijselijke airco verkoelt mij eerst voordat het achterin de auto bij de honden is.

Eenmaal terug in huis is het tijd voor koud water met ijsblokjes voor de honden en een koude douche voor mij, echt koud zodat ik kan slapen in de 34 graden die ik in het huis meet.

Om kort te gaan… We genieten van de vroege ochtend en de late avond, maar de hitte kan ons nu gestolen worden. Als ik tenminste bevoegd ben om voor de honden te spreken.