Boerin Spanje

Moestuin poging twee

Ik wil het zo graag. Zelfvoorzienend leven op de finca. Een deel daarvan is zeker gelukt, met de zonnepanelen voor de stroom en zonder een water aansluiting. Maar dan leef je eigenlijk off grid, niet zelfvoorzienend. Toen ik vier jaar geleden in Spanje aankwam heb ik een moestuin geprobeerd. Mooie baantjes gemaakt in de aarde (lees klei) en de groenten- en fruitzaden uit Nederland erin gedaan voordat ik het geheel water gaf en dicht gooide. Alleen de peulen kwamen op, gewoon door gebrek aan water. Conclusie was destijds dat op een finca zonder landbouwwater een moestuin niet mogelijk was.

Misschien kan ik dat beter even uitleggen. Ik woon in een boeren gebied waar alle overige fincas iedere dag een paar uur water krijgen aangeleverd. Ongezuiverd water, ongeschikt om te drinken maar prima voor de gewassen. Mijn finca heeft geen aansluiting voor landbouwwater. Ook niet voor drinkwater trouwens. Dat betekent dat ik altijd water uit het dorp moet gaan halen (met de auto) en de watertank van 1000 liter voor het huis daarmee kan vullen. Is veel gedoe, maar is goed te doen.

Nu ben ik echter weer een stukje tuin gaan omploegen (met de hand uiteraard) zodat ik nog een keer de moestuin kan proberen. Ik kan het niet laten. En ben super eigenwijs. Bonen, wortels, uien, doperwten, sla allemaal gepland. En water gegeven. Om weer tot de conclusie te komen dat een moestuin niet realistisch is als er geen water is. De boontjes willen wel, maar het gaat tergend langzaam. Ik geef water, maar beperkt omdat ik gewoon niet meer water kan vervoeren in de auto. De toilet, de was, zelfverzorging, schoonmaken. Allemaal dingen die water nodig hebben. In de auto kan ik 250 liter per keer vervoeren. Dat is een wekelijkse rit van een uur. Ik hou het nog even vol met de moestuin, maar zonder veel vertrouwen op een nuttige afloop. Ik vind het gewoon leuk.

6 gedachtes aan “Moestuin poging twee

 1. Thea

  Zit er eigenlijk verschil in de zaden ? Die uit Spanje zijn misschien beter bestand tegen de droogte?

  Misschien eens proberen, of heb je dat al gedaan?

  Groetjes Theaā™„

  1. Elysee Bericht auteur

   Hallo Thea,

   Dank voor je reactie. Of de zaden in Spanje anders zijn weet ik niet. Wat ik wel weet is dat een moestuin zonder dagelijks voldoende water niets oplevert. Voor water moet ik 25 minuten rijden, en dat is al een wekelijkse opgave voor eigen gebruik. De moestuin is hier gewoon onmogelijk, helaas. Ik leg me erbij neer en geniet van de groenten en het fruit bij al mijn buren.

 2. Bianco

  Misschien een doorschijnend zeil erop, zodat de waterdamp van de nacht daaronder opgevangen wordt? Dagen zijn warm zeg je, en de nachten koud, dan moet er iets van condensatie ontstaan, misschien niet veel, maar wellicht is dat net het zetje in de rug dat je zaadjes nodig hebben. Een soort van kasje zeg maar, met de bedoeling om vocht vast te houden en op te slaan.

  1. Elysee Bericht auteur

   Beste Bianco,

   Dank voor je tip. Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Is inderdaad een goed idee wat je oppert. Ik zal er bij een volgende poging zeker aan denken.

   Hartelijke groet Elysee

 3. Freya

  Hey, kan je je waterprobleem ook niet oplossen door een camion water te laten leveren? Dat doen er toch velen in mijn regio… (misschien doe je dat ondertussen)
  succes!

  1. Elysee Bericht auteur

   Hallo Freya,

   Dank voor je reactie en het meedenken. Laten leveren kan altijd, maar dan komt er 10.000 liter en ik heb maar ruimte voor 1000 liter. Dan is het een hele dure oplossing en voor mij zeker niet interessant.

   Groet, Elysee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *