Boerin Spanje

De olijfbomen moeten gesnoeid worden

Het klinkt cliché maar het is echt waar, de tijd vliegt als je het naar je zin hebt. Alweer bijna een maand ben ik op mijn finca in dit prachtige land. Als ik dan terug kijk, wat heb ik dan gedaan?

Olijfboom soeienUiteraard moest ik eerst een beetje wennen aan mijn nieuwe leven en de nieuwe omgeving. Maar stilzitten is niet aan mij besteed. Ik heb de beschikking over 16 etages met in totaal 118 olijfbomen. Sommigen zijn nog erg jong, één heb ik zelfs uit de grond getrokken omdat hij dood was doordat hij een groot deel van de dag in de schaduw staat. Andere bomen zijn echt heel oud en werkelijk prachtig.

Van een echte Spanjaard heb ik geleerd dat dit de tijd is om de bomen te snoeien. Hij heeft me duidelijk gemaakt dat de kern van de boom graag de zon wil ontvangen, wat grofweg betekent dat alles wat aan de binnenkant van de boom groeit gesnoeid kan worden. Dat is de theorie, in de praktijk blijkt dat nog niet zo simpel. Maar met een ladder en een goede takkenschaar klim ik de bomen in. En het is leuk!

OlijfboompjeIk probeer de bomen als een bonsai te behandelen maar als ik de trap rondom de boom heb geplaatst op diverse plekken, zijn de eerste bomen wel echte probeersels. Soms knip ik misschien teveel maar het internet leert me dat je geen fouten kunt maken bij het snoeien van een olijfboom. Best een geruststelling. Ondanks mijn hoogtevrees voel ik me best stoer als ik de takken op de grond zie liggen en de zon op de stam van de boom zie schijnen.

Zeven etages zijn nu klaar, nog negen te gaan. Als ze allemaal gedaan zijn ga ik van iedere boom apart een foto maken voor mijn archief, zodat ik aan het eind van het jaar kan checken hoe de boom gegroeid is en daar weer van kan leren voor het snoeien volgend jaar.  Maar eerst nog even de rest van de bomen te lijf gaan.

6 gedachtes aan “De olijfbomen moeten gesnoeid worden

 1. Ilona

  Goedenavond,
  Wij hebben een finca in de Costa Azahar. Wij hebben ongeveer 50 olijf bomen. In het voorjaar hingen ze vol met bloesem. Nu hebben wij en niet wij alleen geen olijven in de boom. Volgens de spaanse boeren hier komt dit door de extreme hitte in het voorjaar. Heeft u daar ook last van?

  M.vr.gr.
  Ilona

  1. Elysee Bericht auteur

   Hallo Ilona,

   Ik herken precies wat je zegt. Ook ik had een heleboel bloesem in de bomen, maar olijfjes in nu nog mini formaat hangen er niet in. Hopelijk zal het volgend jaar beter zijn.

   Hartelijke groet, Elysee

  1. Elysee Bericht auteur

   Beste Sanne,

   De ondergroei kun je eigenlijk het hele jaar weghalen. Olijfbomen zijn vergevingsgezind, je kunt het niet echt fout doen. Ze willen overleven en daar zijn ze heel erg goed in.

   Groet, Elysee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *