Boerin Spanje

Olijfbomen

Werk aan de winkel

Het is februari en dat betekent dat de olijfbomen gesnoeid moeten worden. Alle nieuwe aanwas op en rondom de stam kan verwijderd worden. Een bereklus, maar de zon schijnt al twee dagen volop, dus in korte broek en bikinitop aan de slag. Met 118 bomen duurt het wel even, maar ik heb natuurlijk de tijd. Ook om ondertussen de takken en resterend onkruid te verbranden. Dat kan, want na vele dagen storm is het vrijwel windstil.

Mijn grond bestaat uit diverse terrassen waarop de olijfbomen staan, dus werken per terras is overzichtelijk prettig. Nadeel is dat het meer dan een werkdag duurt en op een gegeven moment mijn rug aangeeft dat het genoeg is geweest. Ik ben ook de jongste niet meer. Voordeel is dat ik nu al een kleurtje heb door de zon. Dat kun je in Nederland vast niet zeggen, begin februari. Tenzij je natuurlijk met vakantie bent geweest. Het is hard werken, maar volop genieten en geen moment saai. En als ik dan na het werk met een koud biertje geniet van mijn arbeid, dan is het leven zo wondermooi.

Morgen niet volop zon, maar bewolkt. Geeft niet, met een shirt en lange broek kan het werk ook prima worden gedaan. Ik moet alleen de honden niet verwaarlozen, maar tot nu toe klagen ze nog niet 😉

De olijfbomen moeten gesnoeid worden

Het klinkt cliché maar het is echt waar, de tijd vliegt als je het naar je zin hebt. Alweer bijna een maand ben ik op mijn finca in dit prachtige land. Als ik dan terug kijk, wat heb ik dan gedaan?

Olijfboom soeienUiteraard moest ik eerst een beetje wennen aan mijn nieuwe leven en de nieuwe omgeving. Maar stilzitten is niet aan mij besteed. Ik heb de beschikking over 16 etages met in totaal 118 olijfbomen. Sommigen zijn nog erg jong, één heb ik zelfs uit de grond getrokken omdat hij dood was doordat hij een groot deel van de dag in de schaduw staat. Andere bomen zijn echt heel oud en werkelijk prachtig.

Van een echte Spanjaard heb ik geleerd dat dit de tijd is om de bomen te snoeien. Hij heeft me duidelijk gemaakt dat de kern van de boom graag de zon wil ontvangen, wat grofweg betekent dat alles wat aan de binnenkant van de boom groeit gesnoeid kan worden. Dat is de theorie, in de praktijk blijkt dat nog niet zo simpel. Maar met een ladder en een goede takkenschaar klim ik de bomen in. En het is leuk!

OlijfboompjeIk probeer de bomen als een bonsai te behandelen maar als ik de trap rondom de boom heb geplaatst op diverse plekken, zijn de eerste bomen wel echte probeersels. Soms knip ik misschien teveel maar het internet leert me dat je geen fouten kunt maken bij het snoeien van een olijfboom. Best een geruststelling. Ondanks mijn hoogtevrees voel ik me best stoer als ik de takken op de grond zie liggen en de zon op de stam van de boom zie schijnen.

Zeven etages zijn nu klaar, nog negen te gaan. Als ze allemaal gedaan zijn ga ik van iedere boom apart een foto maken voor mijn archief, zodat ik aan het eind van het jaar kan checken hoe de boom gegroeid is en daar weer van kan leren voor het snoeien volgend jaar.  Maar eerst nog even de rest van de bomen te lijf gaan.