Boerin Spanje

Oogsten (bij de buren)

Bij gebrek aan water op mijn eigen Finca is de aanleg van een eigen moestuin niet gelukt. Vanwege de maandenlange temperaturen tegen de 40 graden heb je echt water nodig om groenten en fruit te kunnen verbouwen. Maar ik woon uiteraard niet alleen op het platteland en de meeste buren beschikken gelukkig (voor hen en een beetje voor mij) wel over een wateraansluiting. En over moestuinen of boomgaarden vol fruit en noten. Een goede buur is dus voor mij van groot belang rond de oogsttijd.

Al wekenlang geniet ik van de verse nectarines door salades, pasta’s en vers als dessert of tussendoor. En de moestuinen puilen uit met van alles. Super sappige watermeloenen, krakend verse paprika, sappige tomaten in allerlei uitvoeringen, witte aubergines, Spaanse pepers, prei, appels en pruimen. En gisteren heb ik een rugzak vol met amandelen van de grond geraapt die bij het oogsten zijn gevallen. Niet met toestemming van de boer, maar weggooien is zonde. Na het kraken van de verse noten even roosteren in de olie en genieten bij vlees, salade of als snack. En de vijgen komen nog…

2 gedachtes aan “Oogsten (bij de buren)

 1. John van der Aar

  Goedendag mevrouw,

  Graag zou ik willen vragen of het mogelijk is om een moestuin aan te leggen in Spanje.
  Ik ben bezig een Finca te kopen , 150 km vanaf de kust bij Alicante. De hoogte is daar 1000m boven zeeniveau. Er is wel voldoende water. Mijn vragen zijn:
  1. Is het niet te heet?
  2. Is de rotsachtige, stenige grond niet te arm?

  Met vriendelijke groet,

  John

 2. Elysee Bericht auteur

  Hallo John,

  Spanje is zeer geschikt voor een moestuin. Maar uiteraard niet tussen de rotsen en stenen. Je zult de grond dan eerst moeten bewerken met zand en aarde en eventuele voedingsstoffen. De zon is geen probleem, die zorgt zelfs voor een lange, goede oogst. Als je een Finca met water hebt, dan is een moestuin fantastisch om te hebben, veel succes!

  Elysee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *