Boerin Spanje

Stroom en water

Het is er! Op het dak van mijn huis zijn gisteren 3 zonnepanelen geplaatst. Het lijkt een wonder, voor mij dan, maar er is licht en stroom in het huis. Gewoon een schakelaar omzetten en de lamp gaat aan. Een stekker in het stopcontact en de telefoon laadt op. Heel normaal in Nederland, maar voor mij is het een enorme mijlpaal. En na ruim 2 jaar zonder koelkast kan ik nu genieten van een koud watertje en verse groente uit de koeling. Het is even wennen in de supermarkt om niet meer naar de potgroenten en vlees uit blik te hoeven grijpen. Verse sla en desserts, kaas en vlees, het kan gewoon weer. Ik heb het gevierd met een biefstukje, zo ongelofelijk lekker.

En nu is er ook stromend water. Door het plaatsen van een 24 volt waterpomp die op de accu’s staat aangesloten, kan ik de kraan open draaien, mijn handen wassen en zelfs douchen. Pure luxe midden in nowhere land. Ik ben gelukkig, volledig off grid wonen, zonder vaste lasten. Nu nog afwachten of ik weer een moestuin aan de praat krijg om het zelfvoorzienend leven helemaal voor elkaar te krijgen. De kippen zullen dan ook snel volgen, voor verse eieren en gezelligheid. Dan moet ik wel eerst een afrastering en nachthok bouwen want de vossen en andere wilde dieren in de omgeving lusten ook wel een kippetje. Het heeft geen haast, in Spanje hebben heel veel dingen geen haast, dat is wel gebleken. En ik pas me gemakkelijk aan.

4 gedachtes aan “Stroom en water

 1. Sander

  Mag ik vragen waar jullie het water vandaan halen? Wij willen een soortgelijk project starten met kleine off grid huisjes in een vrij droog gebied in Spanje. Groet, Sander

 2. Elysee Bericht auteur

  Hallo Sander,

  Als je een Finca hebt zonder water, dan kun je het water uit het dorp halen. Dat is een gratis voorziening die elk dorp in Spanje heeft. Het is echter geen drinkwater, dat zul je in de supermarkt moeten kopen.

  Groet, Elysee

 3. Esther

  Is het haalbaar om dat te doen als je een moestuin wilt…? Ik las dat het bij jou niet goed was gegaan. Zou het met regenwateropslag erbij haalbaar zijn.

  Ik wil met mijn dochter weg uit Nederland en water in combi met moestuin is denk ik een van de laatste dingen die ik voor mezelf duidelijk wil hebben.

  1. Elysee Bericht auteur

   Beste Esther,

   Met een regenwateropvang denk ik niet dat je genoeg water hebt voor het aanleggen en onderhouden van een moestuin. Het regent niet heel erg veel in Spanje, soms wel erg hard, dan valt er erg veel regen in korte tijd. Dus als je van je dak wilt opvangen zul je grote tanks moeten hebben voor de opslag. En dan heb ik het over vele duizenden liters opslag.

   Ik wens je heel veel succes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *