Boerin Spanje

Weer het weer

Je zou toch denken dat je naar Spanje emigreert en het dan alleen nog maar over zon, zee en terrasjes hoeft te hebben tijdens een gesprek. Zeker niet over het weer, of zo. Bij mij is het weer echter steeds weer onderwerp van gesprek. Want de zomer was schrikbarend heet en droog, niet goed voor de olijfbomen als je ze niet kunt bewateren. En niet goed voor mij en de honden. Zon is leuk, heerlijk, broodnodig zelfs. Maar te veel zon en je sluit je de hele middag op in huis, met de ramen, deuren en luiken dicht. 

En de afgelopen maand is het weer totaal omgeslagen. De herfst was vooral heel rustig, meestal zonnig met af en toe een bui. Prima vol te houden hier, de maanden september en oktober. Maar ook hier verandert het klimaat natuurlijk. Want er kwamen onweersbuien die 24 uur flitsten en donderden en stortbuien waar geen eind aan kwam. En ik bedoel geen regen, nee hoor, echt zoveel water dat het mijn huisje binnen kwam stromen. Tijdens de regen, met de pijpen omhoog in 25 centimeter ijskoud water moest ik redden wat ik redden kon. Maar alles wat ik wegveegde, kwam net zo snel weer terug. Er moesten geulen komen om het water van het huis weg te leiden, met de schep graven want deze boerin heeft geen machines. Lang verhaal kort… Het is gelukt, het huis is niet weggespoeld maar delen van het terrein wel. Enorme stenen die meer dan 100 kilo wegen, zijn gewoon van hun plek gerukt en hebben elders een nieuwe plek gevonden. En ik werd voor het eerst dat ik hier woon, super snipverkouden. Een logisch gevolg van het werken en zweten in het koude water. 

En nu? Ik durf het bijna niet te zeggen maar het is mistig. Al een week lang mistig. En de weersverwachtingen zijn niet erg goed. Windstil, vochtig en regen de komende 10 dagen. Gisteren scheen even de zon en heb ik snel een was gedaan. Maar droog is het allerminst geworden. Nu maar laten hangen tot de zon weer even komt kijken, want ik denk dat zij is vergeten dat dit Spanje is, dat ze elke dag moet shinen. 

6 gedachtes aan “Weer het weer

 1. Thea

  O wat erg!! Dit is niet wat je verwacht in Spanje!! Vreselijk voor je!! Dus nu kun je weer opnieuw beginnen.
  En die mist, daar ben je natuurlijk ook niet blij mee! Ook nog koud er bij?
  Krijg je het nu wel warm?

  Ik ben zelf ook voor het eerst in jaren snipverkouden! Leuk is anders.

  Ik wens je heel veel beterschap toe met de verkoudheid en ook met het herstel!!

  Dikke knuffel van Thea♥

  1. Elysee Bericht auteur

   Hallo Thea,
   Dank voor je zorgen en wensen. Het is niet echt koud, hoewel het in de nachten af en toe wel vriest. Met de kachel aan is het lekker in huis. Komt allemaal wel weer goed, hoor!

 2. Bianco

  Het was echt erg, ook hier, watervallen van trappen af, van terrassen af, veel schade in de directe omgeving, gelukkig is ons huis droog gebleven, en is alles bljven werken. En ook hier mist, grauw, bewolkt. 140 liter water per vierkante meter is er gevallen. Terwijl 220 mm het jaargemiddelde is. Niet leuk. Maar het komt inderdaad allemaal weer goed.

 3. Petra

  Het weer is dit jaar echt anders dan anders inderdaad. Aan de kust vindt ik het ’s nachts nog best warm. En afgelopen zomer was de heetste zomer ooit. Niet lekker.
  Spanje is eigenlijk altijd aan het vechten met de weergoden.
  Op televisie ook weer vreselijke beelden van overspoelde wegen, huizen etc.

  Ik heb ook al enkele dagen de zon niet gezien. En ik verlang er wel weer naar.
  Voor jou helemaal, want anders heb je geen stroom 😉

  1. Elysee Bericht auteur

   Klopt helemaal, Petra. De stroom is de afgelopen weken regelmatig uitgevallen, en dit is pas het begin van de winter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *